Despre ingrijirea pietrelor pretioase

Toata lumea iubeste pietrele pretioase, culorile si frumusetea lor oferind atractivitate si eleganta celor care le poarta. Desi sunt utilizate in fabricarea bijuteriilor de mii de ani, putini sunt cei care cunosc detalii despre o ingrijire adecvata a acestora. Cateva sfaturi simple pot permite pastrarea lor peste timp.

1. Pietrele pretioase si semipretioase sunt cristale naturale. In functie de duritatea mineralului ele au nivele de rezistenta diferite de aceea este necesar sa fie ferite de socuri sau izbituri. Cu exceptia diamantului care este un mineral foarte dur, toate celelalte pot fi afectate: ciobituri, crapaturi, zgarieturi, etc. In ultimii 20 ani au aparut tratamente diverse care merg de la incalzirea sau chiar topirea cristalului la nivel molecular pana la insertii de rasini, sticla speciala, vopsire cu beriliu, vopsire chimica, etc. Astfel chiar cristale care pot fi aparent foarte solide pot prezenta surprize. Odata ce piatra a fost afectata, in majoritatea cazurilor nu se mai poate face nimic. Pietrele pretioase si semipretioase sensibile la izbituri sunt: rubinele si safirele tratate prin insertie cu sticla speciala, kunzitul si apatitul datorita clivajului (predispozitia mineralului de a se despica pe o linie prestabilita natural), acvamarinul, berilul, smaraldul, turmalina, crom-diopsidul si kyanitul prin prezenta naturala a fracturilor interne. In cazul smaraldelor tratamente cu polimeri sau prin ungere cu ulei de cedru le fac vulnerabile de actiuni mecanice externe sau expuneri chimice.

2. Pietrele iradiate cu raze X si tratare termic ulterior cum sunt topazul London, Sky sau Swiss pot fi afectate de prezenta indelungata a temperaturii termice sau lumina puternica solara. Astfel abandonarea lor sub lumina solara in vitrine sau mediul natural timp indelungat poate duce la decolorarea lor. Acelasi proces poate aparea daca sunt lasate pe calorifere, sobe, radiatoare timp indelungat. Probleme legate de expunerea la temperaturi inalte le prezinta si rubinele, safirele sau smaraldele ale caror fisuri au fost umplute cu sticla speciala. In timpul montarii pietrelor pretioase bijutierii trebuie sa evite lucrul cu foc, adica expunerea lor la temperaturi inalte. Pietrele se vor monta numai dupa ce bijuteria a fost definitivata.

3. Pietrele pretioase si semipretioase sunt sensibile la substante chimice si pot fi afectate de diferite tipuri de reactii sau coroziune. In cazul pietrelor tratate cu berilium, oxizi sau alte substante pentru imbunatatirea culorii contactul cu solventii poate cauza pierderea luciului si chiar schimbarea sau estomparea culorilor. Nu trebuie purtate bijuterii cu pietre pretioase in timpul spalarii rufelor sau al vaselor de bucatarie, in timpul prepararii hranei sau al efectuarii curateniei casnice. Smaraldele tratate cu ulei de cedru, safirele si rubinele tratatate prin insertie de sticla speciala vor deveni mate si decolorate, odata expunerea lor  la substante corozive sau solventi. Curatarea bijuteriilor, dupa definitivare cu substante chimice de catre bijutieri, poate duce la alterarea aspectului pietrelor pretioase.

4. In cazul opalelor este recomandat a se pastra in casete inchise ermetic pentru a se evita uscarea lor. Periodic este indicat a se pune alaturi sau in punguta in care sunt tinute bijuteriile o bucata mica de vata imbibata cu apa. Opalele au nevoie de umiditate pentru a-si pastra luciul si jocul de culori.

5. O metoda moderna de curatare a bijuteriilor este cu ajutorul ultrasunetelor insa trebuie luate masuri de precautie in functie de tipul si starea mineralului pentru a se evita fracturarea cristalelor sau amplificarea fracturilor deja existente.

6. Cea mai buna metoda de ingrijire si curatare a pietrelor pretioase sau a bijuteriilor care le contin este sub jet de apa calduta, cu foarte putin sapun daca este cazul si o perie moale pentru a inlatura murdaria de sub sau de langa monturi. Uscarea se face cu o carpa moale de bumbac. Pielea umana secreta permanent grasime iar acest lucru duce la murdarirea bijuteriilor, fapt ce face necesara curatarea lor periodica.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos pentru a va putea bucura timp indelungat de bijuteriile dumnevoastra.

Cu prietenie,

Muntele Comorilor 2018